Podstawy dietetyki ProFi

Podstawy dietetyki ProFi
Opis szkolenia
Szkolenie w systemie e-learning.
Twoja idealna sylwetka to nie tylko wynik diety i ćwiczeń, to sposób myślenia o sobie, to tworzenie dobrych nawyków i mentalności.
Zapewne wiesz o tym, że dużo ważniejsze od najlepszego treningu jest odpowiednie żywienie. Dlatego też dział dietetyki poświęcony jest rozwiązaniu problemów z nieodpowiednim żywieniem. Każda dieta, nawet najbardziej irracjonalna, może być dobra, ale tylko w danym przypadku!
Wiedza na temat prawidłowego odżywiania to niezbędny element osiągania sukcesu i trwałych zmian Twoich własnych, jak i Twoich podopiecznych. Praca Trenera Personalnego to połączenie 3 funkcji:
1 Trener |
2 Dietetyk |
3 Psycholog |
Jeśli chcesz być najlepszym trenerem, to musisz wiedzieć, że osoby które poprowadzisz powierzają Tobie swoją metamorfozę, liczą na sukces, który musisz z nimi uzyskać.
PFS® Podstawy Dietetyki to moduł stworzony z myślą uporządkowania wiedzy z zakresu dietetyki, podstaw żywienia i technologii. Każdy z nas jest na "jakiejś" diecie. Czy jest ona do końca zbilansowana i racjonalna? Czy pozwoli zachować pełny dobrostan organizmu - potocznie zwany zdrowiem?
Moduł ten to podstawa w rozpoczęciu swojej przygody w świecie dietetyki. Teorii i modeli żywienia jest dużo. Aby zrozumieć na czym one polegają trzeba zdobyć podstawową wiedzę na temat cząstek elementarnych w świecie dietetyki: tłuszczy, białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ich wzajemnym oddziaływaniu, przyswajaniu oraz mechanizmów za to odpowiedzialnych.
Po przebytym szkoleniu będziesz wiedział dlaczego sięgasz po żywność, które z produktów wybierać by świadomie kształtować swoją sylwetkę oraz w jaki sposób przechowywać te produkty. Dodatkowo dowiesz się prawdy odnośnie indeksów, markerów i technik stosowanych w dietetyce.
Czego nauczysz się na szkoleniu?
- Budowy układu pokarmowego
- Roli każdego fragmentu przewodu pokarmowego
- Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami
- Czym jest smak i apetyt
- Dlaczego kończymy spożywanie posiłku
- Dlaczego jesteśmy głodni
- Skąd bierzemy energię na ruch
- Czym jest Indeks sytości
- Jakie produkty wybrać by uzyskać deficyt energetyczny
- Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku
- Dlaczego wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc na okrętkę kurczaka, jaja, wołowinę, warzywa
- Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczka (zjedzona w jednym posiłku)
- Czym jest kaloria
- Czym jest bilans energetyczny
- mineralnych (makro i mikro elementach)
- witamin (rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach)
- błonnika pokarmowego
- białek / aminokwasów (współczynnik NPU)
- węglowodanów (mono-, di-, poli-, oligo- sacharydów)
- Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów: tłuszczy (NKT, JNKT, WNKT, NNKT, zasada Harrisa odnośnie WNKT)
- Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety
- Zalecenia IŻŻ
- Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy
- Rola śniadania
- Woda skutki odwodnienia i przewodnienia
- Dlaczego woda jest hipotonikiem
- Wodę czy może izotonik / hipertonik / hipotonik
- Jaką wodę spożywać
- Ile wody spożywać
- Skład ciała człowieka
- Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej
- Czym jest PPM, CPM, PAL
- Jak obliczyć energetykę posiłku (wzór czy może kalorymetria pośrednia albo bezpośrednia)
- Dlaczego wzory różnią się od siebie?
- W jaki sposób dobrać energetykę by uzyskać pożądany efekt
- Wstęp do otyłości
- Wskaźniki masy ciałaW jaki sposób czytać opakowania
- E - 160a - sama chemia (czy to gwarantowany nowotwór)?
- Czy słodzik = nowotwór = Aspartam ?
- Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
- Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności Na jakich tłuszczach smażyć ?
- W jaki sposób przechowywać żywność ?
- Straty witamin podczas obróbki kulinarnej
- Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów
- Jakie warzywa wybrać
- Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
- Pieczywo - które wybierać.
Kompensacja wiedzy z szeroko pojętej dietetyki w pigułce!
Wymagania
Plan szkolenia
- Budowa układu pokarmowego.
- Rola każdego fragmentu przewodu pokarmowego.
- Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami?
- Czym jest smak i apetyt?
- Dlaczego kończymy spożywanie posiłku?
- Dlaczego jesteśmy głodni?
- Skąd bierzemy energię na ruch?
- Indeks sytości.
- Jakie produkty wybrać, by uzyskać deficyt energetyczny
- Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku?
- Dlaczego Wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc niezmiennie kurczaka, jaja, wołowinę i warzywa?
- Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczki?
- Pojęcia kalorii i bilansu energetycznego.
- Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów.
- Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety.
- Zalecenia IŻŻ.
- Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy?
- Rola śniadania.
- Woda - skutki odwodnienia i przewodnienia.
- Dlaczego woda jest hipotonikiem?
- Jaką wodę i ile jej spożywać?
- Skład ciała człowieka.
- Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej?
- Czym jest PPM, CPM, PAL?
- Jak obliczyć energetykę posiłku?
- Dlaczego wzory różnią się od siebie?
- W jaki sposób dobrać energetykę, by uzyskać pożądany efekt?
- Wstęp do otyłości.
- Wskaźniki masy ciała.
- W jaki sposób czytać opakowania?
- Czy słodzik = nowotwór = Aspartam?
- Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
- Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności?
- Na jakich tłuszczach smażyć ?
- W jaki sposób przechowywać żywność?
- Straty witamin podczas obróbki kulinarnej.
- Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów?
- Jakie warzywa wybrać?
- Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
- Pieczywo - które wybierać?
Czas trwania
Materiały
Materiały w wersji elektronicznej.
Po dokonaniu płatności uczestnik otrzymuje nielimitowany dostęp do platformy e-learningowej, gdzie znajdują się wszystkie materiały szkoleniowe:
- skrypt szkoleniowy
- prezentacja elektroniczna
- nagrania wykładów z dietetyki (e-learning).
Dostęp do platformy uczestnik otrzymuje drogą mailową po dokonaniu płatności (po otrzymaniu informacji o zmianie statusu płatności na aktywny).
Egzamin
Szkolenie PFS® Podstawy Dietetyki nie kończy się egzaminem.
Certyfikaty
Uczestnik otrzymuje elektroniczny certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu po pozytywnym zaliczeniu egzaminu.
Jesteśmy akredytowani przez REPs Polska.
To szkolenie posiada 8 punktów CPD.
Cena
Szkolenie dostępne jest w cenie 380 zł 280 zł!