Podstawy dietetyki ProFi
Zastanawiasz się, dlaczego Twoi podopieczni mimo ćwiczeń wciąż nie osiągają efektów?
Co tak naprawdę decyduje o tym, czy dieta działa – produkt, kaloria, a może coś więcej?
Czy wiesz, że Twoja sylwetka zaczyna się… w głowie?
Dlaczego jedna kostka czekolady potrafi sprawić więcej przyjemności niż cała tabliczka?
Jakie mechanizmy kierują naszym apetytem i wyborem żywności, nawet jeśli jesteśmy "na diecie"?

Podstawy dietetyki ProFi
Zastanawiasz się, dlaczego Twoi podopieczni mimo ćwiczeń wciąż nie osiągają efektów?
Co tak naprawdę decyduje o tym, czy dieta działa – produkt, kaloria, a może coś więcej?
Czy wiesz, że Twoja sylwetka zaczyna się… w głowie?
Dlaczego jedna kostka czekolady potrafi sprawić więcej przyjemności niż cała tabliczka?
Jakie mechanizmy kierują naszym apetytem i wyborem żywności, nawet jeśli jesteśmy "na diecie"?
Opis szkolenia
Szkolenie w systemie e-learning.
Szkolenie Podstawy dietetyki to nie tylko zbiór informacji o kaloriach i składnikach odżywczych. To kompletny przewodnik, który nauczy Cię myśleć jak trener, dietetyk i psycholog jednocześnie. Dowiesz się, co naprawdę stoi za skuteczną zmianą sylwetki – Twojej i Twoich podopiecznych. Zrozumiesz, dlaczego żywienie to nie tylko nauka – to sztuka łączenia wiedzy, nawyków i mentalności.
10 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO WYBRAĆ TO SZKOLENIE!
- Wiedza oparta na praktyce – uczysz się tego, co realnie wykorzystasz w pracy trenera i codziennym życiu.
- Zrozumiesz mechanizmy, nie tylko zasady – skąd się bierze głód, jak działa sytość, co uruchamia apetyt.
- Dowiesz się, jak budować zdrowe nawyki, a nie tylko “rozpisywać jadłospisy”.
- Poznasz zależności między żywieniem, psychiką a treningiem – to kompletne podejście, które naprawdę działa.
- Zyskasz narzędzia do pracy z każdym klientem – od sportowca po osobę z problemem otyłości.
- Zrozumiesz, czym różni się bilans kaloryczny od rzeczywistych potrzeb organizmu.
- Odkryjesz, jak mądrze czytać etykiety i unikać manipulacji producentów.
- Poznasz fakty, nie mity – co z tymi słodzikami, E-dodatkami i wodą?
- Zyskasz pewność w pracy trenerskiej i dietetycznej – opartą na wiedzy, nie domysłach.
- Uczysz się w formie e-learningu – kiedy chcesz, gdzie chcesz, w tempie dopasowanym do Ciebie.
CZEGO NAUCZYSZ SIĘ NA SZKOLENIU?
- Budowy i funkcjonowania układu pokarmowego, jego roli w odporności i trawieniu.
- Mechanizmów odczuwania głodu, sytości, apetytu – i jak je wykorzystywać w planowaniu diety.
- Czym naprawdę jest kaloria, bilans energetyczny, PPM, CPM, PAL – i jak ich używać w praktyce.
- Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby z zaburzeniami metabolicznymi.
- Zależności pomiędzy witaminami, minerałami i makroskładnikami.
- Co oznaczają indeksy i wskaźniki dietetyczne, jak je interpretować i wykorzystywać.
- Jak wybierać odpowiednie produkty – od warzyw, przez pieczywo, po wodę i tłuszcze do smażenia.
- Jak przechowywać żywność, aby nie traciła wartości odżywczych.
- Jak rozszyfrowywać etykiety i nie dać się zwieść hasłom marketingowym.
- Jakie są fakty dotyczące słodzików, dodatków E i przetworzonych produktów.
Czytaj więcej
Wymagania
Plan szkolenia
MODUŁ 1
MODUŁ 1
Plan szkolenia | 2h- Budowa układu pokarmowego.
- Rola każdego fragmentu przewodu pokarmowego.
- Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami?
- Czym jest smak i apetyt?
- Dlaczego kończymy spożywanie posiłku?
- Dlaczego jesteśmy głodni?
- Skąd bierzemy energię na ruch?
- Indeks sytości.
- Jakie produkty wybrać, by uzyskać deficyt energetyczny
- Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku?
- Dlaczego Wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc niezmiennie kurczaka, jaja, wołowinę i warzywa?
- Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczki?
- Pojęcia kalorii i bilansu energetycznego.
- Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów.
- Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety.
- Zalecenia IŻŻ.
- Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy?
- Rola śniadania.
- Woda - skutki odwodnienia i przewodnienia.
- Dlaczego woda jest hipotonikiem?
- Jaką wodę i ile jej spożywać?
- Skład ciała człowieka.
- Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej?
- Czym jest PPM, CPM, PAL?
- Jak obliczyć energetykę posiłku?
- Dlaczego wzory różnią się od siebie?
- W jaki sposób dobrać energetykę, by uzyskać pożądany efekt?
- Wstęp do otyłości.
- Wskaźniki masy ciała.
- W jaki sposób czytać opakowania?
- Czy słodzik = nowotwór = Aspartam?
- Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
- Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności?
- Na jakich tłuszczach smażyć ?
- W jaki sposób przechowywać żywność?
- Straty witamin podczas obróbki kulinarnej.
- Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów?
- Jakie warzywa wybrać?
- Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
- Pieczywo - które wybierać?
Czas trwania
Materiały
- Materiały w wersji elektronicznej.
- Po dokonaniu płatności uczestnik otrzymuje dostęp do materiałów szkoleniowych w Panelu Klienta.
Egzamin
Certyfikaty
Uczestnik otrzymuje elektroniczny certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu (po pozytywnym zaliczeniu egzaminu).
Jesteśmy akredytowani przez REPs Polska.
To szkolenie posiada 8 punktów CPD.
Cena
Wersja podstawowa
Cena szkolenia
280
Płatność ratalna
Certyfikat
Materiały szkoleniowe
Egzamin
Szkolenie dostępne jest w cenie 380 zł 280 zł!
Zasady
Egzamin teoretyczny w formie testu jednokrotnego wyboru w wersji elektronicznej.