Anatomia i fizjologia & Podstawy dietetyki COMBO

Anatomia i fizjologia & Podstawy dietetyki COMBO
Opis szkolenia
Szkolenia w systemie e-learning.
ANATOMIA I FIZJOLOGIA |
PODSTAWY DIETETYKI |
|
Anatomia i Fizjologia to podstawowy zakres wiedzy z anatomii funkcjonalnej i fizjologii w wysiłku fizycznym. Szkolenie zawiera niezbędną wiedzę w rozumieniu pracy ludzkiego organizmu w kontekście jego funkcjonowania, budowania poprawności ruchu, jak i zastosowania fizjologicznych aspektów w kształtowaniu bezpiecznego treningu. Poprzez wyjaśnienie zagadnień z zakresu fizjologii wysiłku oraz biomechaniki ruchu zyskujesz gruntowną wiedzę w kluczowych działaniach jaki rodzaj wysiłku oraz jakie metody i techniki mają wpływ na budowanie pożądanych zdolności motorycznych. W celu zrozumienia metod kształtowania zdolności motorycznych niezbędna jest praktyczna wiedza w zakresie fizjologicznych podstaw ich kształtowania. Kurs przeznaczony jest dla osób rozpoczynających swoją edukację w dziedzinach fitness/treningu i chcą przejść na wyższy poziom edukacji. Kurs przeznaczony jest również dla osób chcących usystematyzować wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii człowieka. Jest to szkolenie podstawowe, które pozwala na zdobycie niezbędnej wiedzy, umożliwiającej udział w dalszych szkoleniach uzupełniających w zakresie Instruktora Fitness/Trenera Personalnego, gdzie minimalnym wymogiem jest znajomość anatomii i fizjologii człowieka. |
Podstawy Dietetyki to moduł stworzony z myślą uporządkowania wiedzy z zakresu dietetyki, podstaw żywienia i technologii. Każdy z nas jest na "jakiejś" diecie. Czy jest ona do końca zbilansowana i racjonalna? Czy pozwoli zachować pełny dobrostan organizmu - potocznie zwany zdrowiem? Moduł ten to podstawa w rozpoczęciu swojej przygody w świecie dietetyki. Teorii i modeli żywienia jest dużo. Aby zrozumieć na czym one polegają trzeba zdobyć podstawową wiedzę na temat cząstek elementarnych w świecie dietetyki: tłuszczy, białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ich wzajemnym oddziaływaniu, przyswajaniu oraz mechanizmów za to odpowiedzialnych. |
Czego nauczysz się na szkoleniu? |
Czego nauczysz się na szkoleniu? |
|
|
Wymagania
Plan szkolenia
- Funkcje układu kostnego.
- Rodzaje tkanki kostnej.
- Rodzaje kości.
- Główne kości poszczególnych części ciała.
- Głowa – kość czołowa, ciemieniowa, potyliczna, skroniowa; kość nosowa, kość jarzmowa, szczęka, żuchwa.
- Kręgosłup i klatka piersiowa – liczba kręgów, lordoza, kifoza, skolioza, części kręgosłupa i odpowiadające im kręgi, rodzaje żeber).
- Ramię – obojczyk, łopatka.
- Miednica – kość biodrowa, łonowa i kulszowa.
- Kończyna dolna i górna – kość ramienna, kości przedramienia (łokciowa i promieniowa), kości nadgarstka, kości śródręcza, paliczki; kość udowa, kości podudzia (piszczelowa i strzałkowa), kości stepu, śródstopia, paliczki.
- Rodzaje połączeń kości – ścisłe, półścisłe, ruchome
- Stawy ruchome i ich rodzaje – kulisty, eliptyczny, siodełkowaty, zawiasowy, obrotowy, płaski.
- Ruchy stawów – nazewnictwo specjalistyczne.
- Funkcje układu mięśniowego.
- Rodzaje tkanki mięśniowej.
- Struktura mięśnia szkieletowego.
- Definicje używane w opisie mięśni (przyczep początkowy, końcowy, bezpośredni, brzusiec).
- Przyczepy mięśniowe – ścięgna, powięź.
- Działanie mięśni.
- Rola mięśni w ruchu.
- Rodzaje skurczy mięśniowych.
- Włókna mięśniowe.
- Układ nerwowy i jego rola w generowaniu skurczy mięśniowych.
- Główne mięśnie ciała.
- Głowa i szyja.
- Klatka piersiowa i brzuch.
- Obręcz barkowa i kończyna górna.
- Obręcz biodrowa i kończyna dolna.
- Przyczepy mięśniowe i funkcje poszczególnych mięśni.
- Krew. Struktura krwi.
- Funkcje układu krwionośnego.
- Serce, mały i duży obieg krwi.
- Układ wrotny wątroby i naczynia wieńcowe.
- Żyły i tętnice, ciśnienie krwi i tętno.
- Krzepniecie krwi.
- Główne naczynia krwionośne.
- Budowa płuc, funkcja aparatu oddechowego.
- Adaptacje i parametry układów w wysiłku fizycznym.
- Substraty energetyczne.
- ATP.
- Metabolizm – katabolizm i anabolizm.
- 3 sposoby wytwarzania energii w trakcie ćwiczeń.
- Wpływ wysiłku fizycznego na układ kostny.
- Wpływ wysiłku fizycznego na układ mięśniowy.
- Wpływ wysiłku na układ nerwowy.
- Wpływ wysiłku fizycznego na układ oddechowy.
- Wpływ wysiłku na układ krążenia.
- Źródła energii.
- Rodzaje przemian.
- Budowa układu pokarmowego.
- Rola każdego fragmentu przewodu pokarmowego.
- Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami?
- Czym jest smak i apetyt?
- Dlaczego kończymy spożywanie posiłku?
- Dlaczego jesteśmy głodni?
- Skąd bierzemy energię na ruch?
- Indeks sytości.
- Jakie produkty wybrać, by uzyskać deficyt energetyczny
- Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku?
- Dlaczego Wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc niezmiennie kurczaka, jaja, wołowinę i warzywa?
- Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczki?
- Pojęcia kalorii i bilansu energetycznego.
- Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów.
- Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety.
- Zalecenia IŻŻ.
- Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy?
- Rola śniadania.
- Woda - skutki odwodnienia i przewodnienia.
- Dlaczego woda jest hipotonikiem?
- Jaką wodę i ile jej spożywać?
- Skład ciała człowieka.
- Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej?
- Czym jest PPM, CPM, PAL?
- Jak obliczyć energetykę posiłku?
- Dlaczego wzory różnią się od siebie?
- W jaki sposób dobrać energetykę, by uzyskać pożądany efekt?
- Wstęp do otyłości.
- Wskaźniki masy ciała.
- W jaki sposób czytać opakowania?
- Czy słodzik = nowotwór = Aspartam?
- Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
- Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności?
- Na jakich tłuszczach smażyć ?
- W jaki sposób przechowywać żywność?
- Straty witamin podczas obróbki kulinarnej.
- Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów?
- Jakie warzywa wybrać?
- Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
- Pieczywo - które wybierać?
Czas trwania
Materiały
- Materiały w wersji elektronicznej.
- Po dokonaniu płatności uczestnik otrzymuje dostęp do materiałów szkoleniowych w Panelu Klienta.
Egzamin
Certyfikaty
Uczestnik otrzymuje 2 elektroniczne certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu (po pozytywnym zaliczeniu obydwu egzaminów).
Jesteśmy akredytowani przez REPs Polska.
Każde ze szkoleń posiada po 8 punktów CPD.
Cena
Pakiet szkoleń dostępny jest w cenie 480 zł.
Zasady
Testy teoretyczne w formie testu jednokrotnego wyboru w wersji elektronicznej. Do napisana testów wymagany jest telefon/tablet/laptop z dostępem do Internetu.
Egzaminy składają się z:
- testu z anatomii i fizjologii (35 pytań, 30 minut).
- testu z podstaw dietetyki (20 pytań, 15 minut).