Pokaż najbliższe szkolenia



Szkolenia Stacjonarne
Strefa Trenera Personalnego
Strefa Trenera Medycznego
Strefa Instruktora Fitness
Szkolenia Online
Strefa Trenera Personalnego
Strefa Trenera Medycznego
Strefa Instruktora Fitness
Pakiety
Strefa Trenera Personalnego
Strefa Trenera Medycznego
Strefa Instruktora Fitness
Materiały
Bezpłatne LIVE/WEBINAR
E-Book

Podstawy dietetyki

Podstawy dietetyki
Opis
Plan
Wymagania
Czas trwania
Materiały
Egzamin
Certyfikat
Cena
Zasady
Dostępne opcje
280 zł
Dodaj do koszyka

Podstawy dietetyki ProFi

Opis szkolenia

Szkolenie w systemie e-learning.

Twoja idealna sylwetka to nie tylko wynik diety i ćwiczeń, to sposób myślenia o sobie, to tworzenie dobrych nawyków i mentalności.

Zapewne wiesz o tym, że dużo ważniejsze od najlepszego treningu jest odpowiednie żywienie. Dlatego też dział dietetyki poświęcony jest rozwiązaniu problemów z nieodpowiednim żywieniem. Każda dieta, nawet najbardziej irracjonalna, może być dobra, ale tylko w danym przypadku!

Wiedza na temat prawidłowego odżywiania to niezbędny element osiągania sukcesu i trwałych zmian Twoich własnych, jak i Twoich podopiecznych. Praca Trenera Personalnego to połączenie 3 funkcji:

1

Trener

2

Dietetyk

3

Psycholog

Jeśli chcesz być najlepszym trenerem, to musisz wiedzieć, że osoby które poprowadzisz powierzają Tobie swoją metamorfozę, liczą na sukces, który musisz z nimi uzyskać.

PFS® Podstawy Dietetyki to moduł stworzony z myślą uporządkowania wiedzy z zakresu dietetyki, podstaw żywienia i technologii. Każdy z nas jest na "jakiejś" diecie. Czy jest ona do końca zbilansowana i racjonalna? Czy pozwoli zachować pełny dobrostan organizmu - potocznie zwany zdrowiem?


Moduł ten to podstawa w rozpoczęciu swojej przygody w świecie dietetyki. Teorii i modeli żywienia jest dużo. Aby zrozumieć na czym one polegają trzeba zdobyć podstawową wiedzę na temat cząstek elementarnych w świecie dietetyki: tłuszczy, białek, węglowodanów, witamin i składników mineralnych ich wzajemnym oddziaływaniu, przyswajaniu oraz mechanizmów za to odpowiedzialnych.
Po przebytym szkoleniu będziesz wiedział dlaczego sięgasz po żywność, które z produktów wybierać by świadomie kształtować swoją sylwetkę oraz w jaki sposób przechowywać te produkty. Dodatkowo dowiesz się prawdy odnośnie indeksów, markerów i technik stosowanych w dietetyce.


Czego nauczysz się na szkoleniu?

  • Budowy układu pokarmowego
  • Roli każdego fragmentu przewodu pokarmowego
  • Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami
  • Czym jest smak i apetyt
  • Dlaczego kończymy spożywanie posiłku
  • Dlaczego jesteśmy głodni
  • Skąd bierzemy energię na ruch
  • Czym jest Indeks sytości
  • Jakie produkty wybrać by uzyskać deficyt energetyczny
  • Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku
  • Dlaczego wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc na okrętkę kurczaka, jaja, wołowinę, warzywa
  • Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczka (zjedzona w jednym posiłku)
  • Czym jest kaloria
  • Czym jest bilans energetyczny
  • mineralnych (makro i mikro elementach)
  • witamin (rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach)
  • błonnika pokarmowego
  • białek / aminokwasów (współczynnik NPU)
  • węglowodanów (mono-, di-, poli-, oligo- sacharydów)
  • Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów: tłuszczy (NKT, JNKT, WNKT, NNKT, zasada Harrisa odnośnie WNKT)
  • Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety
  • Zalecenia IŻŻ
  • Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy
  • Rola śniadania
  • Woda skutki odwodnienia i przewodnienia
  • Dlaczego woda jest hipotonikiem
  • Wodę czy może izotonik / hipertonik / hipotonik
  • Jaką wodę spożywać
  • Ile wody spożywać
  • Skład ciała człowieka
  • Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej
  • Czym jest PPM, CPM, PAL
  • Jak obliczyć energetykę posiłku (wzór czy może kalorymetria pośrednia albo bezpośrednia)
  • Dlaczego wzory różnią się od siebie?
  • W jaki sposób dobrać energetykę by uzyskać pożądany efekt
  • Wstęp do otyłości
  • Wskaźniki masy ciałaW jaki sposób czytać opakowania
  • E - 160a - sama chemia (czy to gwarantowany nowotwór)?
  • Czy słodzik = nowotwór = Aspartam ?
  • Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
  • Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności Na jakich tłuszczach smażyć ?
  • W jaki sposób przechowywać żywność ?
  • Straty witamin podczas obróbki kulinarnej
  • Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów
  • Jakie warzywa wybrać
  • Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
  • Pieczywo - które wybierać.

Kompensacja wiedzy z szeroko pojętej dietetyki w pigułce!

Czytaj więcej
Wymagania
Plan szkolenia
MODUŁ 1
MODUŁ 1
Plan szkolenia | 2h
  1. Budowa układu pokarmowego.
  2. Rola każdego fragmentu przewodu pokarmowego.
  3. Dlaczego układ pokarmowy jest najbardziej zabezpieczony przed patogenami?
  4. Czym jest smak i apetyt?
  5. Dlaczego kończymy spożywanie posiłku?
  6. Dlaczego jesteśmy głodni?
  7. Skąd bierzemy energię na ruch?
  8. Indeks sytości.
  9. Jakie produkty wybrać, by uzyskać deficyt energetyczny
  10. Dlaczego nie możemy spożywać posiłków o jednym smaku?
  11. Dlaczego Wasi podopieczni nie będą szczęśliwi jedząc niezmiennie kurczaka, jaja, wołowinę i warzywa?
  12. Dlaczego 1 kostka czekolady jest smaczniejsza niż 4 tabliczki?
  13. Pojęcia kalorii i bilansu energetycznego.
  14. Rola Makroskładników odżywczych skutki ich niedoborów i nadmiarów.
  15. Korelacje pomiędzy witaminami, składnikami mineralnymi i makroskładnikami diety.
  16. Zalecenia IŻŻ.
  17. Który posiłek w ciągu dnia powinien być największy?
  18. Rola śniadania.
  19. Woda - skutki odwodnienia i przewodnienia.
  20. Dlaczego woda jest hipotonikiem?
  21. Jaką wodę i ile jej spożywać?
  22. Skład ciała człowieka.
  23. Jak wygląda sylwetka sportowca, a jak osoby otyłej?
  24. Czym jest PPM, CPM, PAL?
  25. Jak obliczyć energetykę posiłku?
  26. Dlaczego wzory różnią się od siebie?
  27. W jaki sposób dobrać energetykę, by uzyskać pożądany efekt?
  28. Wstęp do otyłości.
  29. Wskaźniki masy ciała.
  30. W jaki sposób czytać opakowania?
  31. Czy słodzik = nowotwór = Aspartam?
  32. Czy wszystko co chemiczne = nowotworotwórcze?
  33. Jak oszukiwany jesteś przez producentów żywności?
  34. Na jakich tłuszczach smażyć ?
  35. W jaki sposób przechowywać żywność?
  36. Straty witamin podczas obróbki kulinarnej.
  37. Czym różnią się orzechy laskowe od migdałów?
  38. Jakie warzywa wybrać?
  39. Cytryny czy truskawki, a może czerwona papryka - gdzie jest więcej witamin?
  40. Pieczywo - które wybierać?
Czas trwania
Materiały

Materiały w wersji elektronicznej.

Po dokonaniu płatności uczestnik otrzymuje nielimitowany dostęp do platformy e-learningowej, gdzie znajdują się wszystkie materiały szkoleniowe:

- skrypt szkoleniowy
- prezentacja
elektroniczna
- nagrania wykładów z dietetyki (e-learning).

Dostęp do platformy uczestnik otrzymuje drogą mailową po dokonaniu płatności (po otrzymaniu informacji o zmianie statusu płatności na aktywny).

Egzamin

Szkolenie PFS® Podstawy Dietetyki nie kończy się egzaminem.

Certyfikaty

Uczestnik otrzymuje elektroniczny certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu po pozytywnym zaliczeniu egzaminu.

Jesteśmy akredytowani przez REPs Polska.
To szkolenie posiada 8 punktów CPD.

Cena
Wersja podstawowa
Cena szkolenia
280
Płatność ratalna
Certyfikat
Materiały szkoleniowe
Egzamin

Szkolenie dostępne jest w cenie 380 zł 280 zł!

Zasady
Płatności